Suszone warzywa to produkty poddane obróbce cieplnej, usuwając nadmiar wilgoci, aby zapewnić ich przechowywanie. Są to niezbędne półprodukty dla producentów konserw mięsnych i rybnych. Suszone warzywa są bardzo wygodne do zabrania ze sobą na wyprawę, wycieczkę, a także są dostarczane dla astronautów.

Świeże warzywa zawierają około 80% -90% wody. Z tego powodu są to produkty łatwo psujące się, które bardzo szybko zanikają i gniją. Jeśli suszone warzywa są moczone w wodzie przez jakiś czas, produkty zachowują wszystkie właściwości: kolor, smak, rozmiar, zapach i kształt. Produkty można natychmiast zjeść lub poddać obróbce cieplnej. Po namoczeniu suszone warzywa mogą być gotowane, smażone, duszone, pieczone lub spożywane na surowo.

Skład i korzystne właściwości suszonych warzyw

Miłośnicy wygodnej żywności powinni wiedzieć, co zawiera kompozycja, jakie użyteczne właściwości mają suszone warzywa.

Warzywa suszone kalorycznie – 250 kalorii na 100 gramów produktu.

Wartość energetyczna suszonych warzyw:

  • Białka – 37,5 grama 150 kilokalorii
  • Tłuszcz – 0,7 grama 6 kilokalorii
  • Węglowodany – 23,4 grama 94 kilokalorie.

Każdy, kto woli dodać do potrawy suszone warzywa, powinien wziąć pod uwagę, że po obróbce cieplnej zawierają one o wiele więcej kalorii niż w świeżych. Najmniej wody znajduje się w ziemniakach tylko 11%. W innych warzywach płyn ma około 15% objętości w suchej postaci.

Co zawierają suszone warzywa?

  • Ziemniak – potas
  • Burak – wapń
  • Zielony groszek – magnez
  • Marchewki – beta-karoten.

Współczesne gospodynie domowe mogą o wiele łatwiej przyrządzić posiłek w pośpiechu. Jeśli nie ma czasu, a goście są dosłownie na wyciągnięcie ręki, wtedy suszone warzywa, mogą być ratunkiem dla obiadu lub kolacji. Gama warzyw jest ogromna.

Witaminy w suszonych warzywach

Suszone ziemniaki zawierają ogromną liczbę witamin z grupy B, D, E i PP, a także dużą liczbę makroelementów, takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i chrom. Bulwy ziemniaka są bogate w kalorie, szczególnie w porównaniu z innymi rodzajami warzyw. Główne kalorie przypadają na węglowodany, które są dość nieliczne w ziemniakach. Białko zawarte w suchym ziemniaku jest podobne w składzie do białka zwierzęcego. Dzięki zbilansowanemu zestawowi aminokwasów, warzywo to jest doskonale wchłaniane przez ludzkie ciało. Ziemniaki są przydatne do dodawania do diety dla osób z zaburzeniem metabolizmu, chorobami nerek i dną. Suszone warzywa usuwają nagromadzone nadmiar kwasów w ludzkim ciele, które powstają w procesie przemiany materii i walczą z przedwczesnym starzeniem.
Suszone buraki pomagają radzić sobie z anemią, gorączką, chorobami układu trawiennego i nowotworami złośliwymi. Rzeczywiście, naukowo udowodniono, że czerwone buraki są magazynem witamin i pierwiastków śladowych, które biorą udział w tworzeniu substancji podobnej do witaminy, zwanej choliną. Jest w stanie zwiększyć wydajność komórek wątroby. Starsi ludzie i osoby z zaburzeniami tarczycy, powinny stosować suszone buraki w swoim menu, ponieważ zawierają jod i magnez.
Suszony zielony groszek jest bogaty w ogromną ilość witamin z grupy A, B i C. Ponadto zawiera fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez i cynk. Ziarna groszku są przydatne w leczeniu różnych chorób, takich jak gruźlica, wysokie ciśnienie krwi, choroby naczyniowe, zapalenie nerek. Dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i wygląd, kompozycja witaminowa zielonego groszku pomoże utrzymać skórę, włosy i paznokcie w dobrym stanie, jak również normalizuje poziom cholesterolu i poprawia wzrok. Ponadto, suszony zielony groszek jest w stanie zawiesić przekształcanie nowotworów z łagodnego na złośliwy. Groszek pomaga poradzić sobie z nadwagą.
W marchewkach suszonych jest karoten, błonnik pokarmowy, potas, żelazo, fosfor, kwas foliowy i witaminy A, B, C i PP. To warzywo korzeniowe jest przydatne dla absolutnie wszystkich. Obecność witamin i pierwiastków śladowych w marchwi poprawia widzenie. To warzywo jest przydatne dla osób, które mają krótkowzroczność, zapalenie spojówek, zapalenie powiek, ślepotę w nocy i zmęczenie. Marchew w postaci suszonej może wzmocnić siatkówkę i pomóc osobom cierpiącym na nerwicę i zaburzenia układu trawiennego. Jeśli często spożywane są marchewki, mogą zwiększyć witalność, wzmocnić funkcje odpornościowe organizmu i zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się.